Dierengedragadvies

De hond

De hond en de mens trekken al heel wat duizenden jaren samen op. Ze zijn bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Ze zijn tegenwoordig wellicht wat meer een kameraad en wat minder een werkhond, maar menigeen kan zich zijn eigen leven zonder een hond niet voorstellen. Ze zijn er in alle soorten en maten, met een langharige vacht en een kortharige vacht, ze zijn er als rashond en als bastaard, en ook het karakter kan enorm variëren. De ene hond is de ander niet!

Alvorens een hond aan te schaffen is het dus belangrijk om je goed te oriënteren en goed te weten wat je wil. Je moet dan nadenken over de grootte van de hond, zijn vacht, zijn karakter, de fysieke eisen die de hond stelt en die je de hond kunt geven, en welke huiselijke omstandigheden kun je bieden. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te weten of je de hond kunt betalen, en dan niet alleen zijn eten, maar ook zijn bezoek aan de dierenarts en evt. een verzekering. Ook is het belangrijk om je te realiseren dat een hond al gauw een jaar of 15 mee gaat. Denk dus ook na over de toekomst. In de onderstaande brochure staan de belangrijkste dingen op een rijtje.
Uitgangspunt in mijn werk is het welzijn van het dier. Omdat honden ontzettend populair zijn gaat er bij de fok nogal eens wat mis. Honden worden bijvoorbeeld gefokt op hun uiterlijk, waarbij hun gezondheid dan vergeten wordt onder het mom van ’mooie’ hond. Ook kan de fok onder slechte omstandigheden (al dan niet in het buitenland) plaatsvinden, waarbij de puppies onvoldoende daglicht zien, te jong bij de moeder worden weggehaald en/of onvoldoende mensen zien. Een dergelijke start leidt eigenlijk altijd tot welzijns- en gedragsproblemen.
Stacks Image 15