Spelletjes zijn niet alleen leuk voor jou, maar ook voor je konijn. Sommige trucjes zijn eigenlijk zo belangrijk dat elk konijn dat zou moeten kunnen, zoals het opgepakt worden.

Belangrijk bij het oefenen en spelen is dat je liever vaker op een dag heel kort oefent en speelt dan één keer op een dag heel lang.

Het konijn optillen

Het kan voor een konijn heel beangstigend zijn als je hem zomaar optilt. Een konijn in het wild is een prooidier en opgepakt worden betekent dus voor het konijn dat hij gevangen wordt. Je moet hem hier dus aan laten wennen.

Je gaat het konijn leren dat het opgetild worden altijd voorafgegaan wordt door een speciaal signaal bestaande uit de naam van het konijn plus een commando, zoals bijvoorbeeld: lift!. Dit wordt dan bijvoorbeeld: Simba, lift! (We maken graag gebruik van engelstalige commando’s dan is dat heel speciaal en duidelijk voor het dier)

Zorg dat je wat grassen of knabbeltjes bij de hand hebt die het konijn heel erg lekker vindt, dan kun je het dier ook belonen.
Stap 1. Doel: zorgen dat het konijn ontspannen is als je het dier aait.
Geef het konijn wat lekkers en aai het dier op zijn kop tussen zijn oren en over zijn rug. Als het konijn agressief of onrustig reageert, dan aan je niet met de hand, maar met een zachte borstel of de punt van een handdoek. Terwijl je dit doet, zeg je af en toe zachtjes zijn naam.

Doe dit niet te lang (30 seconden) en een paar keer per dag.
Herhaal stap 1 totdat het dier dit ontspannen toe staat.
Stap 2. Doel: zorgen dat het konijn het prima vindt dat je hem overal aanraakt.
Geef het konijn wat lekkers en aai het dier nu ook over zijn zij, op z’n wangen en over zijn buik (zonder dat je hem hiervoor omdraait). Terwijl je dit doet zeg je zachtjes tegen het dier zijn naam en het commando (voorbeeld: Simba, lift!)

Doe dit niet te lang (30 seconden) en een paar keer per dag.
Herhaal stap 2 totdat het dier dit ontspannen toe staat.
Stap 3. Doel: Zonder schrik het achterlijf van het konijn een stukje van de grond optillen
Geef het konijn wat lekker en aai het dier zoals je gewend bent in stap 2. Geef het commando (Simba lift!) en dan pak je rustig met twee handen, let op dat het konijn blijft door-eten, zijn achterkant even vast en til dit een paar centimeter omhoog (de achterpoten blijven op de grond). Laat het dan weer rustig zakken en ga verder gaan met aaien.

Doe dit een paar keer een een paar keer per dag.
Herhaal stap 3 totdat het dier dit ontspannen toe laat.
Stap 4. Doel: het konijn optillen, vasthouden en terugzetten
Geef het dier wat lekkers, aai het een paar keer over zijn lijf en geef dan het commando (Simba, lift!), je pakt dan het dier weer rustig bij zijn achterpoten iets ophoog en schuift de vingers van één hand tussen de voorpoten (van achteren naar voren) zodat je hand onder het lijf van het konijn zit, je duim in zijn zijn zit en waarbij je één voorpootje met een paar vingers vasthoudt (hierdoor kan het konijn niet voorwaarts wegspringen). Je duwt als het ware de voorpootjes een beetje naar elkaar toe. Oefen dit bijvoorbeeld eerst met een knuffeldier met voorpootjes.

Als het konijn hiermee akkoord gaat en rustig blijft mag je het dier optillen.
Met de andere hand ondersteun je de hele actie. Je houdt het konijn dicht tegen je lichaam aan, het lijf ondersteunt en met de tweede hand hou je zijn achterpoten bij elkaar.

Bij het terug zeggen hou je het konijn zo lang mogelijk vast, zodat het niet hoeft te springen en leert dat hij erop kan vertrouwen dat je hem niet laat vallen.

Hou je konijn actief en nieuwsgierig

In het wild is een konijn vooral actief bij zonsopkomst en bij zonsondergang. Ze zijn dan vooral bezig met eten, gras eten. Plaats een kartonnen doos in het konijnenverblijf, het liefst een met twee openingen zodat het een soort gangetje wordt. Je konijn zal al heel snel op onderzoek uitgaan.

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.