Zeg eens Ja
Hoe vaak zeg jij ‘Nee’ tegen je hond? Wordt je er blij van als je ‘Nee’ of ‘Stop’ zegt? Of zou je dat liever anders willen? Je kunt veranderen van een ‘nee zeggend’ baasje in een ‘ja zeggend’ baasje van je hond. Dit vraagt om bewustwording, goede kijken, geduld en consistent training en gedrag. Het lezen van dit blog is al een goed beging, want hier begint de bewustwording. Hieronder kun je de belangrijkste stappen vinden om te verander in een ‘Ja’ zegger.
1. Begrijp wat je hond nodig heeft
Honden communiceren via gedrag en lichaamstaal. En honden herhalen gedrag dat iets goeds oplevert. Vaak zeggen baasjes "nee" om ongewenst gedrag te stoppen. De twee vragen die je kunt stellen als je hond iets ongewenst doet, zijn:
wat wil de hond mij vertellen? Zo kan een hond gaan grommen om zijn grens aan te geven, bijvoorbeeld als iemand of een andere hond te dicht bij komt. Als je dan ‘nee’ zegt tegen de hond dan negeer je zijn wens. Het is beter om het probleem voor de hond op te lossen: haal hem uit de situatie of zeg tegen de persoon (of het kind) dat hij beter geen aandacht aan de hond kan geven.
welke positieve uitkomst levert het gedrag op voor de hond? Zo kan gedrag aandacht opleveren, maar het kan ook in zichzelf belonend zijn. Twee voorbeelden: het stelen van objecten kan voor de hond leiden tot een leuk spelletje met de eigenaar omdat deze achter hem aan gaat rennen. Zowel het achter een poes in de straat als het stelen van eten leveren voor de hond zoveel plezier en fijne gevoelens op, dat hij dat graag zal herhalen. Regelmatig samenspelen en voorkomen van ongewenst gedrag zijn dan betere oplossingen dan ‘nee’ zeggen.
2. Vervang “nee” door Management
Hierboven kon je al een paar opties vinden wat je kunt doen, in hoofdlijnen zijn er twee soorten veranderingen:
management - je voorkomt het gedrag door de situatie zo in te richten dat je hond het gedrag niet kan vertonen. Denk bijvoorbeeld aan aanlijnen om te voorkomen dat je hond achter een kat aan gaat. Eten buiten bereik zetten zodat je hond er niet bij kan komen.
als je hond gromt of blaft uit angst dan is het nodig om je hond uit de situatie te halen. Beter nog: voorkom dat je hond in die situatie terecht komt: draai om, vraag iemand anders om afstand te houden of ga niet naar plekken toe waarvan je weet dat het gauw mis gaat. Uiteindelijk is het verstandig om je hond via desensibilisatie en counter-conditionering te laten ervaren dat er niets aan de hand is.
3. Leer je hond wat goed gedrag is - Yes!
Mangement is vaak niet de eindoplossing. De eindoplossing is het aanleren van ander gedrag voor die specifieke situaties. Dat train je niet in de situatie, maar eerst in rustige situaties en dan steeds dichter bij de afleiding in de buurt.
Een tweetal voorbeelden van trainen van ander gedrag:
Leer je hond om bij katten naar jou te kijken (eerst op grote afstand samen oefenen) en ga dan samen een ander spelletje doen (dit vraagt uitgebreide training) en vaak blijft een (lange) lijn nodig.
Train je hond om tijdens eten en borreltijd met allerlei lekkers op tafel om op zijn eigen plek te liggen (eerst trainen zonder borreltijd) door het zijn op de eigen plek te belonen. Stapsgewijs ga je dan de borreltafel interessanter maken terwijl je je hond beloont voor het op de eigen plek zijn.
Vergeet niet om bij goed gedrag je hond te belonen. Dit kan met voer, met het woord ‘YES’ en met spel. Kijk wat bij je hond past en variatie doet wonderen. Beloon eerst consequent en dan gevarieerd.
Voer zoeken als beloning voor goed gedrag.
4. Wees consequent en geduldig, Oefen voor de situatie niet in de situatie
Honden leren niet van de ene op de andere dag en ze leren alleen als ze rustig en ontspannen zijn zonder al te veel afleidingen. Train op een manier dat je hond succesvol kan zijn. Blijf consequent in je reacties en geef je hond de tijd om nieuwe gedragingen aan te leren.
5. Pak onderliggende problemen aan
Deze blog begon al met stress, ongerustheid en angst. Het gedrag van de hond is dan strikt genomen niet verkeerd, maar heldere taal in hondentaal. Het is belangrijk om de oorzaak te onderzoeken en je hond te helpen!
Ook kan het verkeerde gedrag veroorzaakt worden door pijn. Honden met pijn laten sneller agressie zien en vinden het moeilijk om met lastige situaties om te gaan.
6. vraag om hulp
Als het je nu niet lukt om van ‘nee’ zeggen over te gaan in ‘ja’ zeggen of als het niet lukt om je hond te helpen bij angst, ongerustheid, stress of pijn, vraag dan om hulp bij een gedragstherapeut en/of de dierenarts.
Door deze stappen toe te passen, groei je van een ‘nee zeggend’ naar een ‘ja zeggend’ baasje. En als je ‘ja’ kunt zeggen tegen je hond, dan kun je met recht zeggen ‘samenleven met je hond waar je blij van wordt’.