Overgewicht bij de kat

Er was eens een Britse Korthaar kater, zijn naam was Meneer Dik en hij was zo dik dat hij alleen nog maar kon waggelen van de voerbak naar de kattenbak. Het gaan liggen leek overigens meer op vallen dan gecontroleerd gaan liggen. Hij woonde tussen andere katten en daar was altijd eten te vinden, zo at hij zijn buikje - of beter zijn hele lijf - helemaal rond.

Zo kwam Meneer Dik bij mij in de tijdelijke opvang met als doel: afvallen. Meneer Dik leerde mij dat dik zijn echt niet fijn is. Hoe hij mij dat leerde? Na een paar maanden(!) afvallen kon hij weer springen. Zo sprong hij van pure vreugde een paar dagen lang over allerlei dingen heen: boeken, kattenspeeltjes, schoenen, alles wat op de grond lag, daar sprong hij overheen. Langzaam kwam zijn levenslust terug en zijn interesse in eten verminderde aanzienlijk.

Meneer Dick op weg naar zijn ideale gewicht

Net als bij mensen is stress een belangrijke factor waardoor een kat overmatig kan gaan eten. Dit was bij Meneer Dik een belangrijke oorzaak van zijn eetprobleem. Ook kan een kat uit verveling gaan eten. En dan is er nog die kat die bij zijn eigenaar gaat staan miauwen waarna de eigenaar denkt 'hij zal wel honger hebben, ik zal hem wat te eten geven' wat de kat dan heerlijk oppeuzelt.

Belangrijke oorzaken van een te dikke kat:
1) door stress te veel eten;
2) eten bij de buren en
3) eten krijgen als resultaat van aandacht vragen omdat de eigenaren denken ‘hij zal wel honger hebben’.

Wat kun je doen aan overgewicht? Zoals je hierboven kunt lezen is er vaak een aanwijsbare oorzaak van te veel eten. Graag wil ik hier nog twee oorzaken noemen: het eten bij de buren en eten krijgen na aandacht vragen.

Het eten bij de buren: Soms eet de kat zelf het voer van een andere kat op en soms krijgt de kat extra gevoerd omdat de buren het fijn vinden om dat te doen.

Aandacht vragen: Veel katten vragen aandacht via achterna lopen of miauwen. Veel eigenaren denken dat ‘hij zal wel honger hebben’ en pakken wat te eten. Het aandacht vragen is vaak niet ‘ik heb honger’ maar wel: ‘hallo baasje, hier ben ik: speel met mij, want ik zie je graag’.

Dan de aanpak: Weg met de voerbak van de kat, en hallo spelletjes en voerpuzzels. Weeg elke dag af hoeveel voer je kat mag hebben, doe dat in een bakje met een deksel erop en plan een paar korte spel momenten met je kat (bijvoorbeeld als je op de wc zit, als je koffie zet, terwijl je wacht als je avondeten staat te pruttelen, als je naar de tv kijkt, of in plaats van scrollen op je telefoon). Via de onderstaande link kun je een hand-out downloaden met daarin leuke voerspelletjes voor de kat. Het leuke van voerspelletjes je kat beter tegen stressvolle situaties kan en dat je kat de nodige sociale interactie met jou heeft.

Dan het snoepen bij buren, een eenvoudige oplossing is om je kat thuis minder eten te geven, iets moeilijker is om je buren te vragen om een kattenluik te installeren met chiplezer, zodat je kat niet meer binnen kan (voorkomt ook een heleboel stress voor je eigen kat en de kat waar je kat op visite gaat). Ook kun je een halsbandje om doen, met daarop de tekst: 'niet voeren, ik krijg thuis Tommie the Cat, dus ik krijg meer dan genoeg te eten'.

Wist je dat samen eten voor veel katten stress veroorzaakt: als je meer katten hebt, kun je ze het beste apart eten geven of de spelletjes goed verspreiden, zodat ze zonder onrust hun eigen voer bij elkaar kunnen smikkelen.

Download de gratis hand-out met voerspelletjes voor de kat

Volgende
Volgende

De krullen van de trap